TYPE 3: DE ONDERZOEKENDE BIJBELKENNER (Onderwijsbediening)

Jij bent…

Jij bent nieuwsgierig, observerend, diepzinnig en vindingrijk. Je houdt van weloverwogen, goeddoordachte beslissingen, het liefst gebaseerd op goed (wetenschappelijk) onderzoek. Je hebt een brede interesse en doet graag nieuwe kennis van zaken op. Je wilt graag competent genoeg zijn om weloverwogen door het leven te gaan. De zoektocht naar de juiste kennis heeft je grote rijkdommen doen ontdekken. Door eerst alles goed te observeren kom je met gedegen antwoorden. Je hebt dan ook door de jaren heen een brede interesse ontwikkeld. Om een goed beeld te krijgen van de situatie waarin je verkeert, heb je rust, privacy en objectiviteit nodig. Dit zijn dan ook belangrijke waarden in je leven.

Als christen:
Als christen heb je de onschatbare waarde van de Bijbel ontdekt en weet je dit onder de aandacht te brengen. Je ontdekt de ene schat na de andere en je vertelt graag anderen erover. Dit is zeer kostbaar. God wil je gebruiken om mensen de rijkdom van Zijn Woord te laten ontdekken. Binnen de gemeente kunnen mensen op je bouwen vanwege je objectiviteit, je bedachtzaamheid en je betrouwbaarheid. Je zult hierdoor vaak groeien in een rol als (bijbel)leraar.

Je valkuilen:
Het is je valkuil dat je soms jezelf nog niet competent genoeg acht om te handelen. Je vindt dat je nog niet voldoende kennis of vaardigheden hebt ontwikkeld om er wat mee te gaan doen. Daardoor blijf je steken in je plannen en loop je innerlijk vast. Op anderen kun je soms wat afstandelijk overkomen, door je nadruk op kennis van zaken en je neiging om solistisch te handelen. Doordat je veel nadruk legt op privacy en in rust observeren kan je de neiging krijgen om je teveel terug te trekken uit je omgeving. Uiteindelijk werkt dit averechts. Verlies de wereld niet uit het oog, blijf in contact staan met je omgeving. Als je je teveel terugtrekt uit je omgeving, in je eigen gedachtewereld, kun je je namelijk ontwikkelen tot een echte complotdenker. Waak daarvoor en blijf je opgedane kennis en competenties delen en toetsen met de mensen om je heen.

Je uitdaging:

Bij conflicten met anderen of bij persoonlijke uitdagingen zie jij doorgaans het probleem in eerste instantie bij jezelf. Je verwijt jezelf dat je te weinig kennis van zaken hebt. Je gaat eerst je omgeving observeren en vervolgens duik je in de boeken op zoek naar kennis hoe jij anders kan reageren op je omgeving.

Hoe anderen je kunnen helpen:
Anderen kunnen je helpen door je vragen te stellen over je denkprocessen. Op deze manier helpen ze je om in verbinding te blijven met mensen en met de realiteit. Essentieel om te weten is, dat wanneer het om mensen gaat, er niet zoiets als een exacte waarheid bestaat maar dat je je informatie juist verzamelt vanuit de dialoog met anderen. Juist door deze verbinding word je rijker.

Je allergie:
Je bent allergisch voor overdreven expressiviteit bij anderen of voor mensen die denken dat met simpele ideetjes complexe problemen opgelost kunnen worden.

Je proces:
Je begint met denken daarna reflecteer je er over wat je er bij voelt. Voel je angst of problemen dan ga je langer nadenken. Het gevaar is dat je niet uitkomt bij doen.