TYPE 8: DE ONBAATZUCHTIGE HELPER (Diaconale bediening)

Jij bent…

Jij bent attent, zorgzaam, hartelijk en empathisch. Jij biedt graag anderen onvoorwaardelijk je hulp aan als ze problemen of moeiten ervaren. Geven en verzorgen zijn belangrijk voor jou. Het royaal helpen van anderen is een onderdeel van jouw identiteit geworden. Je bent naar buiten gericht en weet goed hoe je relaties moet starten en onderhouden. Acceptatie van de ander zoals hij/zij is en gastvrijheid zijn sleutelwoorden voor jou. Je huis staat dan ook zoveel mogelijk open voor anderen. Je kunt niet goed tegen mensen die zich in jouw ogen egocentrisch opstellen en zich kil of afstandelijk gedragen.

Als christen:
Als christen heb je de woorden genade, barmhartigheid en gastvrijheid goed begrepen. Hierdoor ben je een voorbeeld in naastenliefde en daarmee onmisbaar in de gemeente van Christus. Je huis staat dan ook zoveel mogelijk open voor anderen. Je zult hierdoor vaak groeien in een diaconale bediening.

Je valkuilen:
Bij conflicten met anderen of bij persoonlijke uitdagingen binnen een groep zie jij doorgaans het probleem bij de groep. Als reactie op deze problemen en uitdagingen besluit je doorgaans de groep te gaan helpen. Dit doe je in het meest positieve geval door belangeloze liefde en acceptatie en in het meest negatieve geval door bemoeizuchtige manipulatie.

Je uitdaging:
Voor jou is het belangrijk om af en toe stil te staan vanuit welke motivatie jij liefhebt. Je haalt je identiteit uit de waardering die anderen jou geven: je wilt geliefd zijn en daar is op zich niets mis mee. Kijk alleen wel uit dat je dat niet gaat afdwingen. Een verborgen agenda maakt liefde zuur. Opgedrongen hulp werkt averechts. Als liefde, helpen en dienen ingezet wordt om alleen maar je zin of bevestiging te krijgen, dan ontwikkel je de verkeerde kant op.

Hoe kunnen anderen je helpen:
Anderen kunnen je helpen door je regelmatig stil te zetten en je te laten nadenken over de motivatie achter de hulp die je biedt. Dit houdt de intenties zuiver en helpt tevens in het begrenzen van de ondersteuning.

Je allergie:
Je allergie ligt bij mensen die bij het zien van een concrete nood blijven filosoferen en nooit tot actie overgaan en bij mensen die veel geld aan zichzelf besteden om er bijvoorbeeld mooi uit te zien. Je botst het snelst met de types 1 en 3.

Je proces is:
Je bent een persoon die begint bij voelen. Dat doe je uitermate goed. Vervolgens ga je doen. Het overdenken van je handelen doe je minder vaak. Waarom zou je je handelen kritisch overdenken als het goed voelt?