TYPE 1: DE VRIJDENKENDE VISIONAIR (Profetische bediening)

Jij bent…

Jij bent creatief en/of kunstzinnig, echt en expressief. Je voelt je uniek, anders dan de anderen, en gewoonheid en alledaagsheid zijn niets voor jou. Je hebt de rijkdom van het innerlijk ontdekt: je creativiteit en verbeelding hebben zich doorgaans meer kunnen ontwikkelen omdat jij de reis naar binnen bent aangegaan. De wereld van (dag)dromen en verbeelding in symboliek spreken je erg aan.

Als christen:
Als christen ben jij een persoon die Gods spreken in de innerlijke mens hebt ontdekt (en vaak ook verder hebt ontwikkeld). Dat God ook spreekt door ‘dromen en visioenen’ is voor jou volledig duidelijk, je ervaart vaak dat God door jou heen wil spreken door middel van gedachten, beelden of woorden die Hij je geeft. Aan jou de taak om die woorden toe te passen op jezelf of door te leren geven aan anderen. Jij zult hierdoor waarschijnlijk groeien in de gave van profetie.

Je valkuilen:
Bij conflicten met anderen of bij commentaar op jouw functioneren zie jij doorgaans het probleem in eerste instantie bij jezelf: wat heb jij verkeerd gedaan? Doordat je de nadruk zo legt op de innerlijke mens evalueer je jezelf niet op grond van wat anderen vinden, maar op grond van je eigen reflectie en hoge waarden. Je bent snel kritisch naar jezelf. Op een gezonde manier is daar niets mis mee, maar pas op: doe je dit te vaak, dan liggen zelfhaat en depressie op de loer. En heb je een verhoogd risico om burn-out te raken. Kijk daar voor uit. Wees genadig voor jezelf.

Je uitdaging:
Je uitdaging is om de lat voor jezelf niet continue te hoog te leggen, maar te relativeren en met goede moed het leven te benaderen. Hou van jezelf, je hoeft niet perfect te zijn. Blijf genoeg in contact met anderen om jezelf te relativeren.

Hoe kunnen anderen je helpen:
Anderen kunnen je helpen door je aan te moedigen genadig te zijn voor jezelf en door te benoemen welke mooie kanten zij aan jou zien. Of door te vertellen wat jouw unieke bijdrage is.

Je allergie:
Je allergie ligt in de alledaagse sleur, grauwheid en zinloosheid, het gemis aan kleur, schoonheid, authenticiteit, uniciteit en zingeving. Saaie inspiratieloze mensen die net als ieder ander willen zijn, mensen die gewoon maar doen zonder überhaupt na te denken liggen jou niet goed. Hetzelfde geldt voor mensen die hun gevoel niet overdenken maar op basis van emoties grote beslissingen nemen. Je botst het snelst met de types 6 en 8.

Je proces:
Je begint met voelen, met name met wat er in je gebeurt. Je overdenkt en reflecteert op je gevoel en vervolgens ga je daarmee aan de slag. Uiteindelijk geeft je denken en niet je gevoel bijna altijd de doorslag.